Buurtwerk Kolderbos en d'Ierd in Genk

Kolderbos is een multiculturele, sociale woonwijk in de bosrijke omgeving ten zuiden van Genk centrum. Het gezicht van de wijk wordt bepaald door 74 appartementsblokken. Daarnaast telt de buurt een 400-tal gezinswoningen. Kolderbos telt om en bij de 3000 Genkenaars. D’Ierd is een kleiner wijkje tussen Kolderbos en Vlakveld. 98 woningen vertegenwoordigen een 300-tal bewoners.

Het buurtwerk van RIMO Limburg heeft sinds 2003 zijn stek in het wijkcentrum in de Priesterhaagstraat. Dat is een open huis voor de bewoners en een pleisterplaats voor tal van buurtinitiatieven. Bewoners kunnen hier terecht met allerhande vragen of voorstellen.

Buurtwerker Femke Croux legt ook contacten bij de mensen thuis. Een luisterend oor bieden, en meteen de vinger aan de pols houden over wat er leeft in de straat. Zowel uit de huisbezoeken als de straatcontacten in de zomer komen er allerlei signalen van de bewoners.

Kolderbos heeft een ruim netwerk van wijkpartners, zowel professionele organisaties als allochtone en parochiale verenigingen.  Er worden verschillende initiatieven samen georganiseerd en uitgewerkt waarbij bewoners worden samen gebracht en ontmoeting wordt georganiseerd.

 

Activiteiten

 • Terugkerende activiteiten
  We organiseren veel activiteiten rond gezondheid en beweging. In het voorjaar is er de jaarlijkse projectweek F'it en gezond, Kolderbos rond' met tal van activiteiten over gezondheidspromotie. Ook andere activiteiten staan op de agenda: workshops tablet, computerlessen en Engelse lessen, zwemlessen, multiculturele kooklessen, naailessen en breilessen, het maandelijkse ontbijt, wekelijkse fietstochten en de gezondheidswandelingen.  Jaarlijks worden er ook een aantal uitstappen georganiseerd.
   
 • Tijdelijke en bijzondere projecten
  Projecten zoals de straatcontacten en de kinderrechtenbrochure voor alleenstaande ouders in Kolderbos, speelden in op een - al dan niet tijdelijke - noodzaak.  Het uitwerken van een sociaal artistiek project aan de Hooiweg 105. Hondsbos 6, houdt ons op dit moment bezig.
   
 • Buurt- en wijkcomité
  D’Ierd kan rekenen op een dynamisch buurtcomité. Het staat in voor een gevarieerd activiteitenaanbod zoals een groepsontbijt of multiculturele hapjesavond. Jaarlijks organiseert het wijkcomité een wijkfeest en een nieuwjaarsreceptie. De vrijwilligers van het wijkcomité gaan op bezoek bij nieuwkomers in de wijk en nemen een brochure en een klein welkomsgeschenkje mee om de nieuwe buren welkom te heten in d’Ierd.
   
 • Buurtkranten en activiteitenkalenders
  Buurtkranten en activiteitenkalenders informeren bewoners, zowel over het aanbod van het buurtwerk als dat van de lokale verenigingen.
   

Bezoek onze website www.buurtwerkkolderbos.be en facebookpagina Buurtwerk Kolderbos en d'Ierd.

Nieuws