Draaiboek Dorpsrestaurants

Wil je starten met een dorpsrestaurant? In dit draaiboek lees je het beproefde 'recept'.

In 2006 stond RIMO Limburg aan de wieg van het dorpsrestaurant in Bilzen. Het concept viel in de smaak en inmiddels zijn er meer dan 80 dorpsrestaurants in Vlaanderen waar je gezellig, goedkoop en gezond gezamenlijk kan eten in een door vrijwilligers gerund buurtrestaurant. Door de jarenlange praktijkervaring bouwden we heel wat expertise op over het runnen en opstarten van dorpsrestaurants, die we bundelden in het draaiboek ‘Dorpsrestaurants op het menu!’.

Dorprestaurants

Een dorpsrestaurant brengt senioren en andere mensen samen, biedt gezonde en goedkope maaltijden aan, zorgt voor sociale tewerkstelling en/of zinvol vrijwilligerswerk, is een springplank voor nieuwe dorpsvoorzieningen, brengt informatie en dienstverlening dicht bij de mensen, en is een antenne om noden op te sporen. Het model is eenvoudig, de impact groot.

RIMO Limburg en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen bundelden hun ervaringen en expertise in een draaiboek voor verenigingen, diensten en organisaties die een dorpsrestaurant willen opstarten. Het 'receptenboek' wil hen inspireren en op weg helpen.

De publicatie 'Dorpsrestaurants op het menu' verscheen op 15 mei 2014, kost €12 en is online beschikbaar.

Projecten