Hannie, vrijwilliger bij de SOMA in Maasmechelen

Hannie
Portret van een vrijwilliger

Hannie: 'Ik ben Hannie Thomassen.  Ik ben 53 jaar en woon nu al 6 jaar in Maasmechelen.  Ik ben invalide.  Daarvoor werkte ik in Nederland bij de douane.  Ook ben ik kok en magazijnier geweest.

Toen ik invalide werd, verveelde ik me thuis.  Ik was gewend om te gaan werken.  Toen hoorde ik via via dat ik naar het OCMW moest.  Ik wist eigenlijk niet wat dat was.  Ik kreeg een paar voorstellen, nam hier en daar een kijkje en zo belandde ik bij armoedevereniging SOMA.

Ik doe er nu al 4 jaar vrijwilligerswerk.  Ik heb niet echt vaste taken, maar ik ben wel veel met de keuken bezig vanwege mijn ervaring als kok.  Ik doe er de begeleiding, zeg maar.  Als de opbouwwerkers mij vragen om iets te doen, help ik gewoon mee.  Ik kan alleen niet mee in de tuin werken, aangezien ik ziek ben.

De warmte van de mens is mijn motivatie.  En de dankbaarheid.  Bovendien verveel ik me niet meer en ben ik in goed gezelschap.

Ik vind het leuk als mensen stil vallen tijdens het eten: een teken dat ze het lekker vinden en ervan genieten.  Ook uitstapjes met de groep vind ik erg gezellig.  Zo gingen we eens kano varen.  Ik zat samen met opbouwwerker Joke in een bootje en we vielen op een steen.  Hobbeltje, bobbeltje in het water.  Voor ik kon zeggen dat er een steen aankwam, hingen we vast op die steen.

Mijn tip voor toekomstige bezoekers of vrijwilligers?  Blijf zoals je bent.  Verander jezelf nooit.  De eerste stap zetten naar de SOMA is moeilijk.  Kom eens een aantal dagen kijken.'

Projecten