RIMO Limburg genomineerd voor Federale prijs armoedebestrijding

De Sink van Meulenberg
De Sink van Meulenberg - Brelaarstraat, Houthalen-Helchteren

RIMO Limburg, gevestigd in Heusden-Zolder, is genomineerd voor de Federale prijs armoedebestrijding met het project De Sink van Meulenberg.

 

De Sink van Meulenberg

De Sink is een groot metalen kunstwerk op het rondpunt aan de Brelaarstraat in de Houthalense wijk Meulenberg.  Deze boom werd in mei 2017 feestelijk ingehuldigd en werd gemaakt door 12 inwoners van Meulenberg en omgeving en bezoekers van Café Anoniem in Hasselt.  Zij volgden een lasopleiding, ontwikkelden vaardigheden én verhoogden hun kans op werk.

In november 2017 startte een 2e opleiding en 15 nieuwe cursisten werkten aan de 12 resterende takken voor de afwerking van de boom.  Intussen is de boom klaar, de opleiding afgerond en legden de cursisten een traject af richting tewerkstelling.

 

Verbondenheid

De Sink staat symbool voor de onderlinge band die de cursisten hebben.  Anderzijds versterkt het gebeuren rond de boom de contacten tussen bewoners van Meulenberg maar ook tussen professionele partners.  Om dit alles te kunnen realiseren werken RIMO Limburg, het volwassenenonderwijs Qrios campus TIKB, staalbedrijf Timmers CS (TCS) en het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren nauw samen.

Anderzijds dragen bedrijven, het Meulenbergse verenigingsleven alsook de Rotary dit initiatief.  Zij tonen hun maatschappelijke betrokkenheid door een financiële bijdrage te leveren.

Youssef Hajam, een voormalig buurtbewoner van Meulenberg, zorgde voor het ontwerp.

 

Impact

Jurgen Vanhees ondersteunt als opbouwwerker (RIMO Limburg) de cursisten.  "Dat betekent dat ik mee de lasopleiding volg en dicht bij de deelnemers sta.  Ze mogen mij aanspreken met vragen.  Ik ken hen ook goed en wanneer iemand dreigt af te haken vis ik die wer op.  We streven met de Sink van Meulenberg naar de groei van het kunstwerk, maar ook naar de verbetering van de maatschappelijke positie van de deelnemers en andere betrokken buurtbewoners.  Na afloop van de lasopleiding ondersteun ik, samen met partners, de cursisten in het zoeken naar werk.  Zo legden we enkele bedrijfsbezoeken af bij Radson en Timmers.  Maar we gaven ook een sollicitatietraining en bieden persoonlijke begeleiding aan.  Tot slot legden de cursisten een lasproef af bij wijze van sollicitatie bij een staalbedrijf."

Nico volgde als enige de 2 cursussen: "ik kan nu lassen, maar ik heb nu ook een droom; en ik wil iets doen met mijn leven".

Een andere cursist geeft aan dat hij geleerd heeft uit moeilijke situaties van in zijn verleden en vooruit wil kijken naar een positieve toekomst.  Door de opleiding succesvol af te ronden heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen en wil hij stappen zetten.

Youssef vertelt: "ik ben blij dat mijn zoontje fier op mij is.  Hij vertelt aan iedereen dat ik mee de boom heb gemaakt, die een paar straten van ons huis staat."

Agnes en Jacqueline zijn de enige dames van het gezelschap.  Ze voelden zich eerst een beetje de vreemde eend in de bij, want zij kwamen vooral om de lastechniek te leren.  Maar zij geven ook veel aan de groep; ze worden gezien als 'de moeders', bieden een luisterend oor, zorgen voor gezelligheid en af en toe gebak.

 

Uitstraling

Met dit project is RIMO Limburg net zoals in 2017 genomineerd voor de Federale prijs armoedebestrijding.  Als enige Limburgse project, kunnen we samen met 2 andere Vlaamse projecten in de prijzen vallen.  Maar daarvoor rekenen we op het 'Limburggevoel' en hopen we dat zoveel mogelijk Limburgers mee stemmen op dit project.  U stemt toch ook? Stemmen kan via: www.prijs2018.be/nl/candidate/rimo-limburg. 

Aan de prijs is, naast een geldbedrag, ook een mooie eer verbonden. In juni wordt deze prijs in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Mathilde uitgereikt.

Tot slot vinden op 23 juni 2018 de feestelijkheden rond het afwerken van deze boom plaats. Voor dit groot feest aan de Sink van Meulenberg worden de mensen uitgenodigd en kan men inschrijven via https://goo.gl/forms/Dy05mQnBrM4EeH3j2 

 

Symboliek

Deze boom draagt de symboliek van een Sink, dit is het dialect voor een knoteik: een oerboom die jaarlijks wordt afgeknot.  Deze bomen staan symbool voor kracht, duurzaamheid, degelijkheid en overleven.  We zien de boom als een levenspad naar de toekomst, waar sommige mensen nog aan de voet staan van het avontuur en anderen al volop aan het klimmen zijn.

 

 

Locatie lasopleiding: Qrios campus TIKB, Pastorijstraat 40/2, 3530 Houthalen-Helchteren

Locatie waar het kunstwerk staat: op de grote rotonde aan de kruising Kerklaan-Brelaarstraat

Projecten