Streetart en rotondekunst in de wijk

Flowerpower

Meulenberg is groen, multicultureel en heeft de potentie om een mooie wijk te zijn. Bepaalde plekken zijn echter verloederd. Opbouwwerkers Conny en Jurgen knappen deze plekken samen met bewoners op onder het motto 'Upcycling Meulenberg'. 

Voor en door bewoners

“Upcycling Meulenberg” heeft een dubbele betekenis. Zo wordt de hele buurt opgewaardeerd met en door bewoners. Bovendien krijgen afvalmaterialen een nieuw leven. Er wordt zoveel mogelijk herbruikt en hersteld. 

De wijkbewoners denken samen na over hun eigen buurt, ze nemen verantwoordelijkheid op en werken samen aan een mooie plek. Hierdoor bouwen de bewoners ook een duurzaam sociaal netwerk op.

Flowerpower, streetart en rotondekunst ... kunst als middel om te tonen hoe mooi de wijk Meulenberg wel kan zijn! Elk seizoen van het afgelopen jaar leverde een opgefleurd plekje op.

Lente

De eerste hoek die onder handen genomen werd, was een verwaarloosde plek met zwerfvuil naast garageboxen. Vuil trekt vuil aan: het was een echte sluikstortplaats geworden. Na het opruimen van al dat afval en het verwijderen van het onkruid maakten de kinderen van de wijk er een vrolijk flowerpowerhoekje van. Met afvalmateriaalen knutselden ze bloemen in elkaar. Ze schilderden bloemen op de met graffiti bekladde muur van de garageboxen en zaaiden bloemen. 

Zomer

Aan de Bergstraat kwamen nieuwe woningen. Alle gezinnen die erin trokken, beschilderden gipsen hoofdjes. Deze zijn nu te bewonderen tegen een zijgevel van een garage. 

Herfst

Ook aan de kinderen werd gedacht. De wijk kreeg een kindvriendelijke aanblik met een vrolijke mignion. Een kopie van die mignion kreeg trouwens een plaatsje aan het asielcentrum van Houthalen-Helchteren als welkom voor de asielzoekers.

Winter

Het laatste kunstproject van het jaar was de verloederde elektriciteitskabine in de Acasiastraat. De kunstenaar achter dit werk is Youssef Hajam. Het originele werk is gemaakt ten voordele van een actie in de strijd tegen kanker. Nu heeft het een plekje gekregen in Meulenberg. 

Op 23 december vindt de feestelijke opening van dit kunstwerk plaats door de burgemeester. Om 17u is ieder welkom voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. 

Plannen 2016

Nu maakt de buurt volop plannen voor de volgende plek die een opfrisbeurt gaat krijgen: een somber ogende rotonde. Binnenkort wordt daarop geëxperimenteerd met rotondekunst. 

 

Projecten