Terugblik: Werelddag van verzet tegen armoede

Werelddag van verzet tegen armoede
Limburgse manifestatie in Genk

Op woensdag 17 oktober kwamen enkele honderden mensen samen op het binnenplein van het stadhuis in Genk voor de 20ste editie van de Limburgse Werelddag van Verzet tegen Armoede.

Ann Vanhengel van Samenlevingsopbouw RIMO Limburg:

“De cijfers liegen er niet om. Meer dan 130 000 Limburgers - 1 op 7 - hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens (1 139 euro/maand voor een alleenstaande). 14% van de kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Onze boodschap voor de Limburgse lokale besturen: ‘Pak armoede in je stad of gemeente aan en betrek de armoedewerkingen hierin!’ Steden en gemeenten hebben immers veel hefbomen in handen om armoede te bestrijden en hun kwetsbare inwoners te versterken.”
 

55 acties in 24 Limburgse steden en gemeenten

Het Regenboogkoor en zanger Yass zorgden voor de muzikale toets terwijl de steltlopers van jongerenwerking Yawar het publiek verrasten. Verschillende armoedeverenigingen, interculturele federaties en sociale organisaties zorgden voor multiculturele hapjes.
De ‘boom tegen armoede’ waar iedereen een stukje wit laken aan mocht vastknopen, stond symbool voor de strijd tegen armoede en uitsluiting.
Ook op andere plaatsen in Limburg  stond het armoedeprobleem in de kijker. Er vonden maar liefst 55 acties tegen armoede plaats in 24 Limburgse steden en gemeenten: van inzamel- en kinderboekenacties tot fototentoonstellingen.


Aandacht van media en politiek

Zowel TV Limburg als Radio 2 Limburg besteedden aandacht aan de 20ste editie van de Werelddag van verzet tegen armoede. TVL maakte volgend filmpje waarin beleidsmedewerker Diana Zangari de noodzaak van armoedebestrijding toelicht: tvl.be. Radio 2 Limburg sprak met Ann Vanhengel en plaatste deze impressie op de website. 

Minister Jo Vandeurzen publiceerde op 17 oktober een open brief waarin hij lokale besturen oproept om het sociaal beleid ter harte te nemen. 
Projecten