Café Anoniem

Café Anoniem, dé plek met de laagste drempel in Hasselt, is 6 dagen op 7 geopend.  Vier opbouwwerkers en een enthousiaste groep vrijwilligers zetten zich in om een warme thuis te creëren voor de dak- en thuislozen van Hasselt en omgeving.  Zij hebben vooral nood aan een gezellige ontmoetingsplaats met een dienstenaanbod zoals onder andere was- en douchemogelijkheden, betaalbare maaltijden, computergebruik met gratis wifi, een oplaadstation voor GSM's en de beschikbaarheid van lockers om persoonlijke spullen veilig in op te bergen.  Voor de toeleiding en toegang naar de maatschappelijke dienstverlening wordt extra ondersteuning voorzien door de CAW-hulpverlener die drie dagen per week aanwezig is en steeds klaarstaat met een luisterend oor.

De vijf basisfuncties van Café Anoniem:

  • Ontmoeting:

Café Anoniem waakt over een zeer laagdrempelige toegang opdat iedereen zich er welkom voelt.

  • Onthaal:

Een CAW hulpverlener helpt bezoekers, met specifieke hulpvragen, toe te leiden naar de juiste dienstverlening.

  • Vrije tijd:

In nauw overleg met de doelgroep worden zinvolle dag- en vrijetijdsbestedingen ontwikkeld.

  • Leren:

Café Anoniem zet in op de groei van mensen door hun veerkracht te versterken, hun kritisch bewustzijn aan te scherpen, en hun zin voor participatie aan de maatschappij te stimuleren.

  • Belangenbehartiging:

Door het opvangen en bundelen van signalen vragen we het beleid om structureel te werken aan de oorzaken van uitsluiting en achterstelling.

Café Anoniem werd in 1993 boven de doopvont gehouden door vzw Vriendschap van de Zusters van Kindsheid Jesu uit de Hasseltse wijk Runkst.  In 2015 nam het OCMW van Hasselt de werking over en sinds september 2016 vertrouwd het OCMW de werking van Café Anoniem toe aan RIMO Limburg.

Meer weten over Café Anoniem?  Klik hier voor een uitgebreide beeldreportage.

 


Vrijwilligerswerk bij Café Anoniem

Café Anoniem is de plek met de laagste drempel van Hasselt.  Ook dak- en thuislozen kunnen er terecht, o.a. voor betaalbare maaltijden, was- en douchemogelijkheid, ontmoeting en onthaal.  Deze werking, in de schoot van OCMW Hasselt, wordt gerund door opbouwwerkers van RIMO Limburg samen met enthousiaste vrijwilligers.  Voor meer info, beeld en geluid, klik hier.

Heb je interesse voor deze zinvolle uitdaging met sociale inslag?  Woon je in de regio en kan je je twee vrijwilligershanden regelmatig 3,5 uur vrij maken voor een ochtend-, middag- of avondschift?

Contacteer dan Linda Bleukx (linda.bleukx@rimo.be of 0498/88.06.37) om verdere details te bespreken. Café Anoniem, Mouterijstraat 6 in Hasselt.

Nieuws