De e-portemonnee, bindmiddel voor sociale cohesie?

Complementaire munten winnen aan terrein. Steeds meer mensen, groepen en diensten experimenteren ermee om noden te koppelen aan talenten die nu niet of onvoldoende ingezet worden. Over heel de wereld vind je voorbeelden: Torekes in Gent, Fureai Kippu in Japan, Makkie in Amsterdam, Troeven in Turnhout, LETS groepen, Time Banks ...

Ook Limburg.net, de afvalintercommunale in Limburg, introduceerde een complementaire munt: de e-portemonnee. Met deze munten wil het mensen belonen voor afval-arm en duurzaam gedrag. De e-portemonnee is een elektronisch spaar- en beloningssysteem in een gemeente waarmee inwoners met duurzaam en milieuvriendelijk gedrag punten kunnen verdienen. Met deze punten kunnen ze producten of diensten kopen die bijdragen tot duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld een geen reclame-sticker (nee/nee) op je brievenbus plakt, krijg je 450 punten, want zo verklein je de afvalberg. Met je verzamelde punten kan je een brooddoos, nestkastje, compostvat ... kopen. Elke gemeente bepaalt zelf de verdien- en verzilveracties. Op www.e-portemonnee.be lees je er meer over.

Momenteel loopt er een experiment om na te gaan of de e-portemonnee ook ingezet kan worden om sociale cohesie te verhogen. Dit (proef)project wordt mede mogelijk gemaakt door NWE Interreg IVB en Limburg.net. 

Activiteiten

 • Wijkverkenning
  Sinds april 2014 is Katrien Swennen in de wijk Kolmen in Beringen actief als buurtwerker. Zij leert de wijk en de mensen kennen via huisbezoeken, straatcontacten, kleine activiteiten ... Steeds gaat ze op zoek naar de dromen van mensen en probeert ze een link te leggen met de e-portemonnee. 
   
 • E-portemonnee in de volkstuin
  Er is een volkstuin opgestart aan de rand van de wijk. Zowel wijkbewoners als mensen van buiten de wijk kunnen hier een perceeltje huren. Ook de volkstuinders denken na over hoe de e-portemonnee een rol van betekenis kan spelen in het versterken van sociale cohesie. 
   
 • Bewonersbijeenkomsten
  Uit de gesprekken met bewoners en tuinders komen heel wat mooie voorstellen naar voren. Tijdens een bewonersbijeenkomst gaan we na welke voorstellen realiseerbaar zijn. Ook denken we samen met de bewoners na over de invulling van de e-portemonnee op maat van de wijk.
Nieuws