SOMA in Maasmechelen

Samen op het minikolenspoortreintje tijdens een uitstap

De SOMA bestaat al 20 jaar. Het ontstond in 1997 omdat kamerbewoners behoefte hadden aan een ontmoetingsruimte met was- en douchegelegenheid en de mogelijkheid om samen maaltijden te bereiden.

In 2004 werd de SOMA erkend als ‘vereniging waar armen het woord nemen’, wat betekent dat er rond 6 criteria gewerkt wordt. Naast ontmoeting zijn het innerlijk versterken van mensen en het blijvend aandacht vragen voor de armoedeproblematiek belangrijke doelstellingen.

Intussen is de SOMA uitgegroeid tot een ontmoetings- en dienstencentrum van en voor mensen die het op een of andere manier moeilijk hebben. De huidige groep bezoekers is een mengeling van mensen met verschillende ervaringen: kansarmoede, uitsluiting, eenzaamheid, geestelijke of lichamelijke beperkingen … Steeds meer mensen worden betrokken in de vrijwilligerswerking, zodat ze van betekenis kunnen zijn voor een groter geheel.

Activiteiten

 • Inloopmomenten
  Naast de krant lezen, biljarten en tv kijken kunnen de bezoekers een babbeltje slaan bij een goedkope kop koffie, hun was en strijk doen, gebruik maken van de computers of meedoen aan tal van activiteiten of uitstappen. Elke dag is er verse soep en serveren vrijwilligers een goedkope maaltijd. Wekelijks kunnen ze kledij en klein materiaal kopen in de tweedehandswinkel.

 • Vormingsmomenten
  Maandelijks kunnen bezoekers een computerworkshop volgen in de SOMA. Twee keer per week is er een vrijwilliger aanwezig die computervragen beantwoordt.  

  Regelmatig vinden er ad hoc vormingsmomenten plaats, rekening houdend met de behoeften van de bezoekers. Ook vorming geven over armoede is een van de doelstellingen van de SOMA. Dit jaar staat een vormingsreeks over budgetbeheer op het programma. In het kader van het 20-jarig bestaan loopt er dit jaar ook een fotoproject.

 • Ontspannende activiteiten
  2 keer per maand worden er ontspannende activiteiten binnen- of buitenshuis georganiseerd. 2 keer per jaar vindt er een grote busuitstap plaats.

 • Activerings- en vrijwilligersbeleid
  De SOMA tracht talenten en krachten van mensen in armoede in te zetten op allerlei vlakken. De werking van de SOMA wordt gedragen door vrijwilligers. Zeswekelijks zitten ze samen om het reilen en zeilen van de SOMA te bespreken. Elke bezoeker van de SOMA mag mee zijn zegje doen over de werking.

Nieuws