Week van Verbondenheid

Vrijwilligers van een dorpsrestaurant

RIMO Limburg, BZN en de koepelvereniging van dorpsrestaurants organiseren jaarlijks de Week van Verbondenheid. 

Hoe het allemaal ooit begon? Met de dorpsrestaurants.

De buurtwerking in Schoonbeek-Bilzen richtte jaren geleden een sociaal tewerkstellingsproject op. Daarin zetten we buurtbewoners in voor het groenonderhoud van de wijk. Een zinvolle tijdsinvulling in de wintermaanden ontbrak. Daarom zochten we naar een bijkomende activiteit. Uit een bevraging bij de bewoners bleek dat er behoefte was aan een laagdrempelig, gezellig en goedkoop eetmoment: een dorpsrestaurant.

Na een zeer grondige voorbereiding ging op 6 december 2006 een eerste dorpsrestaurant van start in Schoonbeek-Bilzen. Het succes hiervan gaf zin om ook in andere Bilzerse dorpen met dit concept uit te pakken. Al snel volgden soortgelijke initiatieven in Riemst, Hoeselt en Tongeren. Inmiddels zijn er in bijna alle Limburgse gemeenten tientallen dorpsrestaurants actief. Ook buiten de provinciegrenzen sloeg het concept aan.

Eén dag per week of maand gaan mensen tijdens de middag naar een zaaltje waar vrijwilligers de tafels opdekken. Voor een kleine prijs dienen vrijwilligers er soep, een hoofdgerecht en dessert op. Ze zorgen dat mensen er gezellig, gezond, goedkoop en gemakkelijk kunnen eten.

Het concept is eenvoudig, maar de impact groot. Dorpsrestaurants brengen mensen samen, stimuleren onderlinge hulp, versterken de dorpsgemeenschap, activeren mensen, laten senioren toe om langer in hun eigen omgeving te blijven wonen, creëren sociale tewerkstelling en zinvol vrijwilligerswerk, herwaarderen parochiezaaltjes en zijn een springplank voor nieuwe dorpsvoorzieningen.

Het is expliciet de bedoeling om zeker de mensen te bereiken die het risico lopen om sociaal geïsoleerd te raken. De vrijwilligers zijn dan ook van bijzonder groot belang binnen dit opzet. Zij hebben rechtstreeks contact, kennen de dorpsbewoners het best en informeren over zeker te bereiken bewoners. Het streven naar het betrekken van de kwetsbare inwoners is een blijvende uitdaging binnen het opzet.

Het grote aantal dorpsrestaurants maakt de vraag naar ervaringsuitwisseling, gemeenschappelijke promotie en aankopen interessant. De organisatoren van de verschillende Limburgse dorpsrestaurants vormen samen een koepelvereniging en komen geregeld bij elkaar om informatie en ervaringen uit te wisselen. Samen organiseren ze initiatieven zoals de Week van Verbondenheid.

Activiteiten

  • Week van Verbondenheid
    Eind september, begin oktober vindt de Week van Verbondenheid tegen Eenzaamheid plaats. Dan organiseren RIMO Limburg en de koepel van dorpsrestaurants activiteiten die de onderlinge samenhang versterken en voorkomen dat mensen ongewild in sociaal isolement terechtkomen. Blikvanger van de actieweek is de Langste Eettafel waarbij de vele initiatieven virtueel een kilometerslange eettafel vormen.

    In 2012 en 2013 vormde de provincie Limburg het actieterrein van de Week van Verbondenheid. In 2014 en 2015 werd de actieweek met de hulp van Bond Zonder Naam uitgebreid naar heel Vlaanderen. De edities van 2016, 2017 en 2018 worden georganiseerd met de hele sector samenlevingsopbouw en BZN.
Nieuws