Woonwagenwerk in Limburg

Voyageurs trekken er vaak op uit met hun caravan

Over heel Limburg verspreid vind je een 400-tal woonwagengezinnen. Het gaat voornamelijk om Voyageurs, maar ook om foorreizigers. Al zijn het autochtone Belgen, toch beschikken ze over een specifieke eigenheid en cultuur en vormen ze een aparte bevolkingsgroep. Je wordt niet zomaar Voyageur, je ‘bent’ het.

Niet alle woonwagenbewoners die dat willen, hebben de kans om in een woonwagen te wonen. Je kan je wagen immers niet zomaar overal neerpoten. Op dit ogenblik is een gemeentelijk residentieel woonwagenterrein de enige legale optie. In Limburg is er echter een tekort aan zo’n 200 standplaatsen. Het project ‘Woonwagenwerk in Limburg’ probeert om hier samen met de woonwagenbewoners verandering in te brengen. Enerzijds door te werken aan een positieve beeldvorming van de groep, anderzijds door beleidsmakers bewust te maken van de woonproblematiek.

Activiteiten

 • Samenwerking met de vereniging Ons Leven om het tekort aan staanplaatsen aan te kaarten
  Deze vereniging van en voor Belgische woonwagenbewoners doet al jaren lobbywerk in de verschillende gemeenten waar plaatsen zouden moeten komen. Door de samenwerking krijgt Ons Leven meer draagkracht en komt er hopelijk een stroomversnelling in de aanleg van nieuwe terreinen.
   
 • Werken aan beeldvorming
  In de loop van 2009-2010 ontwikkelden we het servicepakket 'Woonwagenbewoners in de kijker – Voyageurs in Limburg'. Het betreft een fototentoonstelling, een infostand en een CD om met achtergrondinformatie over cultuur en leefwereld van de woonwagenbewoners én het standplaatsenbeleid. Deze materialen worden nog steeds op verschillende plaatsen gebruikt en kunnen gratis uitgeleend worden. Daarnaast geven we voordrachten en organiseren we interactieve gesprekken in o.a. scholen.

  In 2011 ontwikkelden we samen met Kleur Bekennen een lesbundel voor leerkrachten SO die graag rond diversiteit (en dan meer bepaald rond woonwagenbewoners) aan de slag gaan in hun klas. Je vindt deze lesbundel bij Publicaties, draaiboeken & methodieken
   
 • Voeling houden met en samenbrengen van de Voyageurs
  Door regelmatig aanwezig te zijn op de verschillende Limburgse woonwagenterreinen, voelen we wat er leeft onder de woonwagenbewoners en gaan daarmee aan de slag. We werken veel en nauw samen met de terreintoezichthouders.

  Voyageurs kennen geen grenzen. Hen bereiken is dan ook niet altijd even evident. Een jaarlijks Voyageursfeest met barbecue op of rond de 'Dag van de Voyageur' (4 september) brengt de groep in een gemoedelijke sfeer samen.

  Sinds begin 2011 hebben we een facebookpagina om de Voyageurs op de hoogte te houden van al onze plannen en activiteiten. 
   
 • Beheer provinciale wachtlijst
  Voyageurs kunnen zich inschrijven op de provinciale wachtlijst.
   

Bezoek de facebookpagina Voyageurs Limburg.

Nieuws