Opbouwwerker, een essentieel beroep

Ondanks lockdown blijven onze opbouwwerkers actief

In deze coronatijden hebben mensen in een kwetsbare positie het nog veel moeilijker dan anders. Net nu ze onze steun zo hard nodig hebben, willen we onze mensen niet in de steek laten.

 

Op onze sociale mediakanalen plaatsten we de afgelopen weken haast dagelijks berichten over hoe onze opbouwwerkers in de weer blijven voor mentale, informatieve en materiële ondersteuning in armoedeverenigingen en buurten.  Een greep uit deze berichten:

 

Armoedevereniging Ons Centrum in Leopoldsburg

 

🗣Opbouwwerker Elien van armoedevereniging Ons Centrum: “Vanop afstand organiseerde ik een laptop-inzamelactie 📣. Weer in Leopoldsburg, ging ik de ingezamelde laptops 💻 ophalen 🚗 in het gemeentehuis 🏢. Ik heb ze veilig afgeleverd bij EuroSys. Die firma maakt de laptops gebruiksklaar. De volgende weken kunnen we veel gezinnen 👨‍👩‍👧‍👦👩‍👧‍👦 helpen met de laptops. Merci aan iedereen die een laptop inleverde 👍!

 

 

In Ons Centrum werken we al jaren rond psychische veerkracht. In armoede leven is emotioneel heel zwaar. Nu hebben onze mensen het nog moeilijker. Samen met collega Lutgarde en vrijwilliger Sonja deelde ik 140 opkikker-pakketten 🛍️ uit met teksten, tips, kruiswoordraadsels, mandala’s, kleurpotloden 🖍️, handzeep 🧴, een mondmaskerpatroon 😷, appelsap 🍏 van Depot Margo en chocolade 🍫. We bezorgden er ook aan het Sociaal Huis en Sint Vincentius Leopoldsburg voor mensen die een voedselpakket krijgen. Het pakket bleek een ideaal middel om een gezellig babbeltje 🗨️ te slaan.”

 

Armoedevereniging De Nieuwe Volksbond in Tongeren

 

Opbouwwerker Jade van De Nieuwe Volksbond hielp Sint-Vincentius en OCMW Tongeren bij het uitdelen van voedselpakketten met o.m. zelf gebotteld appelsap 🍎 van Depot Margo.

 

 

Ook de vrijwilligers blijven flink in de weer.

“Ik ben zo trots op het werk van onze vrijwilligers. Vrijwilliger Marina is samen met haar echtgenoot Laurent de zomercollectie 👚👖👗 klaar aan het maken voor ons tweedehandswinkeltje 🛍️. Het winkeltje is haar leven. Ook de vrijwilligers 🧑‍🌾 van ons volkstuintje ‘De Bondtuin’ kweken al volop groenten 🥕🍅 🥔 waarmee we soep 🥣 en gerechten 🍲 bereiden als we weer groepsactiviteiten mogen organiseren.”

 

Armoedevereniging OnderOns in Sint-Truiden

 

🗣 Opbouwwerker Liza van de Truiense armoedevereniging VZW Onderons: “In deze moeilijke tijd verdienen onze bezoekers geregeld een mentale opkikker. Samen met collega Linda deelde ik meer dan 40 pretpakketten 🛍️ uit met handige, leuke spulletjes. Via Depot Margo kregen we appelsap 🍏, handzeep 🧼 en bodylotion 🧴. Woordzoekers, tekeningen en krijt 🖍️ gaan de verveling tegen bij groot en klein. Een vershouddoos komt altijd van pas. En wie geniet er nu niet graag van snoepjes 🍬 en chocolade 🍫 ?”

 

 

Onze daklozenwerking van VZW Onderons in Sint-Truiden blijft mensen die op straat leven zo goed mogelijk helpen. Opbouwwerker Liza kreeg van Team Hope 🙏 gratis diepvriesmaaltijden. Op maandag- en dinsdagnamiddag kunnen daklozen bij OnderOns een opgewarmde maaltijd 🍲 komen afhalen.

 

Buurtwerking Waterschei in Genk

 

🗣 Opbouwwerker Emine van Buurtwerking Waterschei in Genk: “Via telefoon 📞, sociale media 📱 of face to face 👀 spreek ik bewoners moed in, motiveer hen om vol te houden en beantwoord ik vragen. Ik fiets 🚴‍♀️ rond in de wijk, voer gesprekken op straat en bel aan bij mensen thuis 🚪🚶‍♀️. In overleg met wijkmanager Luc Dirkx van Stad Genk besteed ik extra aandacht aan alleenstaande ouders met kinderen 👩‍👧‍👦. Ik pols of ze het redden of hulp nodig hebben. Ik klop ook aan bij bewoners waarover partnerorganisaties hun bezorgdheid uiten. Een alleenstaande oudere bewoner met een depressie bijvoorbeeld. Ik ga dan een babbeltje slaan en koppel de informatie terug.”

 

 

Buurtopbouwwerk Paspoel 2 in Tongeren

 

🗣 Opbouwwerker Katrien van Opbouwwerk Paspoel 2 in Tongeren: “In de gesprekken 🗨️ met bewoners hoor ik vooral dat mensen zich beginnen te vervelen en het contact met anderen missen: hun (klein)kinderen 👨‍👩‍👧‍👦 , hun buren … Nu ik geen groepsactiviteiten meer mag organiseren, wilde ik hen iets geven om naar uit te kijken. Ik stelde pakketten samen met zaadjes om te planten 🌱, een make & bake om koekjes te maken 🍪, knutselmateriaal 🎨, puzzelboeken … Bewoners kunnen via mij ook boeken, stripverhalen en tijdschriften uitlenen 📚.”

 

 

Buurtopbouwwerk Meulenberg in Houthalen-Helchteren

 

De opbouwwerkers van Buurthuis Meulenberg brengen “zonnige 🌞 groetjes uit Meulenberg” rond als buurthuis-postbodes 📫.

🗣 Opbouwwerker Michaël: “Met de fiets 🚴‍♂️ verspreiden we postkaarten in de wijk 🏘️. Buurtbewoners kunnen ons warme boodschappen 🖋️ voor buren, familie en vrienden bezorgen die we op postkaarten schrijven. Als echte postbodes 🚴‍♀️ fietsen collega Vera of ikzelf naar de bestemmeling om de postkaart ✉️ te bezorgen. Met een bloemetje 🌸 maken we de zonnige boodschappen nog leuker.”

 

 

Buurtwerking Steenveld in Beringen

 

Ken jij onze babbelstoel 🪑 al? 🗣Opbouwwerker Jolien van Buurtwerking Steenveld: “Het zijn moeilijke tijden. Er is nu, meer dan ooit, nood aan sociaal contact. Daarom trok ik vorige week terug de wijk 🏘️ in om een babbeltje 🗨️ te slaan met iedereen die hier nood aan heeft. Maar geen zorgen, ik blijf op veilige afstand en respecteer de maatregelen.”

 

 

Buurtwerking Overpelt-Fabriek in Pelt

 

🗣 Opbouwwerker Katalin van Buurtwerk Overpelt-Fabriek: “Sinds vorige week kan je mij met mijn bakfiets 🚴‍♀️ in de wijk 🏘️ zien passeren. De bakfiets dient om (voorlopig) één-op-één contacten🧍‍♀️🧍 te houden, op veilige afstand in de wijk. Zo hoor ik graag hoe het met de bewoners gaat 👋, of deze quarantaine vol te houden is, waar ze van dromen 💭 om snel terug te kunnen doen, kortom eens een leuk babbeltje 🗨️ te slaan. ”

 

 

Buurtwerking Beringen-Mijn in Beringen

Soms is de hulp van opbouwwerkers letterlijk broodnodig.

🗣Opbouwwerker Patrick Moons: “In Beringen-Mijn blijven we met onze voedseloverschotten 🥫 🥝 🍅 langsgaan bij mensen in nood. Die krijgen we van de lokale Spar, waarvoor onze oprechte dank. Het is tegelijkertijd een kans om noden en signalen op te vangen bij onze mensen. We merken duidelijk dat velen nood hebben aan een deugddoende babbel aan de deur 🚪🚶.”

 

 

Daklozenwerking Café Anoniem in Hasselt

 

🗣Opbouwwerker Linda van Café Anoniem: “Half april breidden we de openingsuren 🕓 uit naar 6u per dag. Meer gasten vinden nu de weg naar Café Anoniem en blijven niet rondhangen op straat. Met minstens 1 verpleegkundige 👨‍⚕️ in huis screenen we alle bezoekers op koorts 🌡️ en andere symptomen. Tot nu toe is niemand besmet of ziek. Onze gasten verdienen een dikke pluim 👍 om zich zo snel aan te passen en de regels zo goed na te leven!”